Błyskawiczne pączki twarogowe - nie tylko na tłusty czwartek
27.2.19
/
2
Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt dobrej gospodyni - można, a nawet powinno się wtedy zjadać ogromne ilości pączków. Mówi się, że tego dnia kalorii się nie liczy i nie trafiają one tam, gdzie zazwyczaj niestety trafiają...
Jeśli i tobie - jak i nam - w ostatniej chwili przypomniało się, że właśnie w ten czwartek jest to pyszne święto, a nie chcesz jeść tych zapychających, nafaszerowanych nie wiadomo czym pączków z marketów, to wystarczy, że kupisz kostkę twarogu, bo pozostałe składniki pewnie masz w domu. No i błyskawicznie przygotujesz porcję minipączków. Choć demonem prędkości w gotowaniu nie jesteśmy, to te pączusie w naszym wykonaniu są gotowe w 20 minut (łącznie ze smażeniem).
Rada dobrej gospodyni
Nie dodawaj więcej cukru. Pączki będą przez to mniej słodkie, ale cukier w oleju pali się i pączki wychodzą strasznie ciemne, przesmażone. Im mniej cukru, tym ładniejszy kolor minipączków.
Wystarczającej słodyczy doda posypanie ich cukrem pudrem.
Minipączki z twarogu
porcja starcza na około 24 pączki wielkości orzecha włoskiego
Składniki:
kostka twarogu (250 g)1 jajko
szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
ok. 0,5 l oleju do smażenia
3. Ciasto powinno być elastyczne, więc jeśli się klei do rąk, to podsypujemy mąką. A jeśli jest za twarde, to dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
4. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowanie:
1. W rondelku rozgrzewamy olej.
2. W misce rozgniatamy twaróg widelcem. Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto.3. Ciasto powinno być elastyczne, więc jeśli się klei do rąk, to podsypujemy mąką. A jeśli jest za twarde, to dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
4. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
5. Sprawdzamy temperaturę oleju, czyli wrzucamy mały kawałek ciasta do oleju i jeśli szybko wypływa i rumieni się, to znaczy, że olej jest gotowy.
7. Na rozgrzany olej wkładamy porcjami pączki i smażymy na rumiano przewracając po chwili.
8. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
9. I gotowe! Smacznego!
POBIERZ I WYDRUKUJ
Stwórz swoją własną książkę kucharską z dobrą gospodynią!
Pobierz plik PDF z przepisem na błyskawiczne minipączki twarogowe
Pobierz plik PDF z przepisem na błyskawiczne minipączki twarogowe
Robiłam takie pączki rok temu, całej rodzinie smakowały, niestety nawet dla mnie nic na drugi dzień nie zostało.. Także rekomendacja idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pączki!
OdpowiedzUsuń