Chrust czy faworki? Tradycyjnie na tłusty czwartek
7.2.18
/
6
Ostatki przed wielkim postem, czyli trzeba się najeść!
Zwyczaj, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału to tłusty czwartek - jest to dzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;)
Mamy dla was nasz sprawdzony przepis na faworki. Właśnie! Faworki czy chrust?
Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka niczym się nie różnią :)
Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie! I tak samo błyskawicznie znikają one z talerza ;)
3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
1. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy i dobrze napowietrzamy. Możemy wyrabiać rękami lub wybijać wałkiem. Ciasto ma być gładkie, nieklejące i elastyczne.
2. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy dość cienko. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, możemy bardzo delikatnie podsypać mąką, ale starajmy się jak najmniej tej mąki dodać.
3. Tniemy ciasto na paski około 3 cm na 10 cm, na środku nacinamy na około 5 cm. Przewijamy jedną końcówkę przez nacięcie w środku.
4. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu - można zrobić próbę temperatury: kawałeczek ciasta wrzucamy na tłuszcz i jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, to tłuszcz jest gotowy. Smażymy faworki na złoty kolor z obu stron.
5. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
6. Układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem!
7. Smacznego!!!
Pobierz plik PDF z przepisem na faworki - chrust
książka kucharska dobrej gospodyni - faworki chrust
Zwyczaj, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału to tłusty czwartek - jest to dzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;)
Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka niczym się nie różnią :)
Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie! I tak samo błyskawicznie znikają one z talerza ;)
Faworki - chrust
Składniki:
200 g mąki3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy i dobrze napowietrzamy. Możemy wyrabiać rękami lub wybijać wałkiem. Ciasto ma być gładkie, nieklejące i elastyczne.
2. Odrywamy kawałek i rozwałkowujemy dość cienko. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, możemy bardzo delikatnie podsypać mąką, ale starajmy się jak najmniej tej mąki dodać.
3. Tniemy ciasto na paski około 3 cm na 10 cm, na środku nacinamy na około 5 cm. Przewijamy jedną końcówkę przez nacięcie w środku.
5. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
6. Układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem!
7. Smacznego!!!
Pobierz i wydrukuj
Stwórz swoją własną książkę kucharską z dobrą gospodynią!Pobierz plik PDF z przepisem na faworki - chrust
książka kucharska dobrej gospodyni - faworki chrust
Uwielbiam faworki, nawet nie tylko podczas karnawału, czasem i w trakcie roku je przygotowujemy:)
OdpowiedzUsuńFaworki muszą u mnie gościć w okresie karnawałowym! Jutro też robię i to potrójną porcję, bo uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki, które zawsze znałam pod tą właśnie nazwą :) Mam co prawda dwie lewe ręce do takich rzeczy, ale może mi się uda... Spróbować warto :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym wszystko... Szkoda, że jestem w Nikaragui i tu raczej nikt o faworkach czy chruście nie słyszał :(
OdpowiedzUsuńInteresting blog! Is your theme custom made or did you download it from
OdpowiedzUsuńsomewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.
Please let me know where you got your design. Thanks
a lot