Muffinki z milionem dodatków!
22.2.15
/
0
Muffinki ostatnio to jedne z popularniejszych babeczek. I wcale się nie dziwię, bo pracy przy nich dużo nie ma, są proste do zrobienia, a przy tym przepyszne.
Mam sprawdzony przepis. Dostałam go od przyjaciółki - mamy dwóch urwisów. A skoro urwisom smakuje, to i dorosłym tym bardziej:)
Składniki:
suche:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
mokre:
kostka margaryny
2 szklanki mleka
2 jajka
dodatki - kto co lubi... Mogą być wiórki kokosowe, mak, rodzynki, słonecznik, dynia, kakao, płatki żurawinowe, sok z cytryny lub skórka cytrynowa....
Przygotowanie:
1. Składniki mokre: margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajka.
2. Składniki suche - wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia do miski i mieszamy.
3. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką. Mogą być grudki.
4. I teraz zabawa - do miseczek wsypujemy dodatki - ja mam sok z cytryny, wiórki kokosowe, słonecznik, kakao z żurawiną, mak i rodzynki.
5. Do każdej miseczki dodajemy trochę masy. I mieszamy.
6. Nakładamy w foremki do mufinek do 2/3 wysokości.7. I do piekarnika - pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
8. I gotowe!!! Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz