Sałatka dobrej gospodyni - na obiad lub romantyczną kolację
12.2.19
/
2
Zaprosiłeś ją na kolację do siebie, a umiesz nawet wodę na herbatę przypalić? Mają przyjść goście a nie masz czasu na przygotowanie kolacji? Chcesz zjeść coś na szybko, ale dobrze żeby było też zdrowo i pożywnie? I co teraz?
Mamy propozycję nie do odrzucenia - sałatka dobrej gospodyni!
Sałatka z warzywami i kurczakiem (lub rybą) to jedno z naszych ulubionych dań, robimy je od lat, a na pewno od co najmniej pięciu lat. Robi się błyskawicznie a ponadto wygląda bardzo apetycznie. Zamiast kurczaka czasem dodajemy łososia, smażonego, wtedy danie na ciepło lub wędzonego, gdy mamy ochotę na danie na zimno. A i bez mięsa też smakuje rewelacyjnie.
Wystarczy mieszanka sałat, dodatki w postaci warzyw, mięso (w wersji dla miesożerców) i sos. I już. Każdy, nawet ten, co uważa, że w kuchni to ma dwie lewe ręce, poradzi sobie z tą potrawą.
Nietypowy przepis, bo tu nie ma jednej możliwości. Kombinacji jest wiele - co najmniej 9, bo można zjeść sałatkę z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z kurczakiem i oliwą, sałatkę z kurczakiem i sosem czosnkowym, tak samo możemy próbować z rybą - każda z tych propozycji była przez nas wypróbowana po wielokroć i każdą polecamy z czystym sumieniem.
Przygotowanie :
1. Na talerze wykładamy mieszankę sałat.
2. Z drugiej części tabeli wybieramy 3-4 dodatki. Wybrane dodatki warzywne myjemy i kroimy w kostkę. Pomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze.
3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki. A w przypadku mięsa, to kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę i smażymy 3 minuty, solimy i pieprzymy. Rybę wędzoną obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i kroimy w kostkę. Wykładamy na talerz z sałatą.
4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę.
5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie.
Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami
Mamy propozycję nie do odrzucenia - sałatka dobrej gospodyni!
Sałatka z warzywami i kurczakiem (lub rybą) to jedno z naszych ulubionych dań, robimy je od lat, a na pewno od co najmniej pięciu lat. Robi się błyskawicznie a ponadto wygląda bardzo apetycznie. Zamiast kurczaka czasem dodajemy łososia, smażonego, wtedy danie na ciepło lub wędzonego, gdy mamy ochotę na danie na zimno. A i bez mięsa też smakuje rewelacyjnie.
Wystarczy mieszanka sałat, dodatki w postaci warzyw, mięso (w wersji dla miesożerców) i sos. I już. Każdy, nawet ten, co uważa, że w kuchni to ma dwie lewe ręce, poradzi sobie z tą potrawą.
Jak przygotować prostą sałatkę na obiad lub kolację?
Nietypowy przepis, bo tu nie ma jednej możliwości. Kombinacji jest wiele - co najmniej 9, bo można zjeść sałatkę z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym, sałatkę z kurczakiem i oliwą, sałatkę z kurczakiem i sosem czosnkowym, tak samo możemy próbować z rybą - każda z tych propozycji była przez nas wypróbowana po wielokroć i każdą polecamy z czystym sumieniem.
Dlatego wersja przepisu też jest nietypowa - tabelka ze składnikami, z której wybieramy te, na jakie mamy ochotę lub... mamy w domu!
Składniki:
(na dwie porcje)
(na dwie porcje)
mieszanka sałat - opakowanie
120-170 g lub główka sałaty
|
warzywa - wybieramy 3-4
składniki
pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy)
papryka
oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza z puszki (małe opakowanie) pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane lub smażone (około 8 sztuk) |
mięso - wybieramy tylko jeden
rodzaj:
pół fileta z kurczaka filet z łososia (około 150 g) wędzony filet z ryby |
dodatki - wybieramy jeden
dodatek:
2 łyżeczki słonecznika prażonego
2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia
1 opakowanie mozzarelli
pół opakowania fety
|
sos - oczywiście tylko jednego
sosu używamy:
sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda) sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa, ocet winny, woda, sól, pieprz i zioła) |
1. Na talerze wykładamy mieszankę sałat.
2. Z drugiej części tabeli wybieramy 3-4 dodatki. Wybrane dodatki warzywne myjemy i kroimy w kostkę. Pomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze.
3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki. A w przypadku mięsa, to kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę i smażymy 3 minuty, solimy i pieprzymy. Rybę wędzoną obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i kroimy w kostkę. Wykładamy na talerz z sałatą.
4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę.
5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie.
- Miodowo-musztardowy robimy poprzez wymieszanie po 2 łyżeczki miodu i musztardy. Jeśli chcemy ostrzejszy sos, to dodajemy więcej musztardy, a jeśli słodszy, to więcej miodu.
- Sos czosnkowy robi się prosto - czosnek kroimy drobno, wrzucamy do moździerza, oprószamy szczyptą soli i rozgniatamy (a jeśli nie mamy moździerza to przeciskamy czosnek przez praskę i solimy). Dodajemy dwie łyżki majonezu i trzy łyżki mleka. Mieszamy rózgą i gotowe.
- Dobra oliwa z oliwek obroni się sama, ale możemy zrobić sos a'la winegret, czyli wymieszane 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżki wody i przyprawy pieprz, sól, pietruszka, oregano, bazylia.
6. I gotowe! Smacznego!
POBIERZ I WYDRUKUJ - KSIĄŻKA KUCHARSKA DOBREJ GOSPODYNI
Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami
W każdej postaci super :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com