Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego
28.8.17
/
0
Jeszcze trochę i szybkie obiady będą moją specjalnością
To będzie moja własna wersja potraw w 30 minut
(i które faktycznie robi się w pół godziny)
Oj, rozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego
Pieróg z ciasta francuskiego
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pół piersi z kurczaka
opakowanie mozzarelli
pół opakowania mrożonego szpinaku
jedna cebula
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju (ja smażyłam na kokosowym, ale może być każdy dowolny). Dodajemy zamrożony szpinak. Gdy się rozpuści, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
2. Kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy tak, jak lubimy.
Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla.
Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla.
3. Mozzarellę kroimy w plasterki.
4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie.
(jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię)
(jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię)
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 220 stopniach.
***
Uwielbiam ciasto francuskie, przede wszystkim dlatego, że jest uniwersalne
i można je przygotować na słodko i na słono, a przy ty, bardzo prosto,
bo wystarczy czasem jeden składnik i gotowe.
Tak jak paszteciki z pieczarkami
o takie:
(przepis jest jako drugi w trzydziestominutowych potrawach wigilijnych)
Mam sporo przepisów z ciastem francuskim
Przypominam i polecam jeden z moich ulubionych
pakieciki z łososiem i szpinakiem - niebo w gębie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz