Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich. 
Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko, a czas jest jednak w dzisiejszym świecie bardzo ważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce...


Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości...


Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
opakowanie mrożonego szpinaku
ser typu feta
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
łyżka śmietany
filet z łososia, świeży - około 200-250 g
cytryna

Przygotowanie:
1. Obieramy cebulę i czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku. 

 

2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem.


3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę i sama schodzi), płuczemy i osuszamy delikatnie fileta. Kroimy w kostkę.

 

4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - ich wielkość zależy od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pakieciki. Ja lubię małe, dlatego kroję ciasto na 24 kawałki - o tak, jak na zdjęciu.


5. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę szpinakowego farszu i kilka kosteczek łososia. Zaginamy wszystkie rogi do góry i sklejamy. 

 

6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

7. Podajemy z plasterkiem cytryny.


8. Smacznego! Goście będą zachwyceni!



A jeśli zostanie farsz i kostki łososia, to możemy z tej resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz