Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką

Znalazłam w jednym ze sklepów mięso z uda kurczaka bez kości i skóry... Hmm... Zaciekawiło mnie! Kupiłam i zastanawiałam się, co z nim zrobić... Skoro nie ma kości w środku, to zastąpię ją farszem! A że szpinak uwielbiam i mój farsz szpinakowy pasuje do wielu potraw - postanowiłam spróbować...
Efekt? Oto on:




Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek):
opakowanie mięsa z udka kurczaka
opakowanie pieczarek
tarty ser lub bułka tarta
farsz szpinakowy:
pół opakowania sera typu feta
pół opakowania mrożonego szpinaku
2 łyżki śmietany
łyżka mąki
cebula
2-3 ząbki czosnku
pieprz, papryka słodka do przyprawienia
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

Przygotowanie:
1. Kto obiera pieczarki, to obiera pieczarki i kroi w plasterki. Kto nie obiera, to od razu kroi w plasterki. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem.
2. W rondelku rozpuszamy masło. Dodajemy mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, zalewamy mlekiem. Mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance z wrzątkiem. Wlewamy do sosu. Mieszamy. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia.

 
3. 1/3 sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Na to wykładamy pieczarki.


4. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Na gorącym oleju podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mrożony szpinak. Gdy się roztopi, dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta, śmietanę, przyprawiamy pieprzem i papryką. Solą nie, bo feta jest słona. Mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, by zagęścić farsz. Chwilę smażymy, aż farsz będzie gęsty. I gotowe.

 

5. Mięso myjemy, osuszamy, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy trochę farszu i spinamy wykałaczkami. Może się rozchodzić. Nic to nie przeszkadza.
6. Obsmażamy chwilę udka na oleju, by pozamykać pory. Jeśli farsz wypadnie, to wciskamy trochę z powrotem lub układamy na wierzchu udek.

 
Na zdjęciu po lewej farsz bez śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz ze śmietaną i mąką

7. Udka układamy na pieczarkach i sosie. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą.


8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną.

 

9. Smacznego!!!

PS. Jeśli mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową:
na dno trochę beszamelu, potem pieczarki. Na to kładziemy lekko obsmażone pokrojone w paski mięso z udek, na to farsz szpinakowy. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą. I też zapiekamy około 40 minut. Ta wersja jest tak samo smaczna i trochę łatwiejsza :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz