Odkąd postanowiłyśmy ograniczyć jedzenie mięsa, a przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie, to kombinujemy. Trochę szukamy u innych wegeblogerów, a czasem jakiś przepis jest całkowicie luźną inspiracją.
Tak właśnie było z tymi kotletami. Został nam ugotowany poprzedniego dnia kalafior, a przepis, który nam się podobał miał w składzie kalafior, ale surowy. Ponadto była kasza jaglana, a nam akurat wyszła. Nie lubimy również pieprzu ziołowego... No nic to, zrobimy z tego, co mamy w kuchni.
Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu są jeszcze lepsze (same byłyśmy zdziwione).
A oto nasza wersja na wegekotlety z gotowanym kalafiorem lub brokułem - w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jest w lepszej cenie ;)
Składniki:
cały brokuł lub kalafior (albo i mniej, czyli tyle ile mamy)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku (bo lubimy dużo)
około 100 g kaszy quinoa (znana również jako komosa ryżowa) lub innej kaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka)
garść ziaren słonecznika
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo.
2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
3. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na drobno, dorzucamy cebulę, czosnek i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto - łyżką lub ręką, jak nam wygodnie.
4. Na blasze układamy papier do pieczenia, formujemy kotlety i układamy na blasze.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej.
6. Podajemy z surówką z sałaty z pomidorem i rzodkiewką lub inną taką świeżą zieleniną.
7. Smacznego!
Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu są jeszcze lepsze (same byłyśmy zdziwione).
A oto nasza wersja na wegekotlety z gotowanym kalafiorem lub brokułem - w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jest w lepszej cenie ;)
Wegekotlety brokułowe lub kalafiorowe z kaszą quinoa
Składniki:
cały brokuł lub kalafior (albo i mniej, czyli tyle ile mamy)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku (bo lubimy dużo)
około 100 g kaszy quinoa (znana również jako komosa ryżowa) lub innej kaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka)
garść ziaren słonecznika
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo.
2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
3. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na drobno, dorzucamy cebulę, czosnek i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto - łyżką lub ręką, jak nam wygodnie.
4. Na blasze układamy papier do pieczenia, formujemy kotlety i układamy na blasze.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej.
6. Podajemy z surówką z sałaty z pomidorem i rzodkiewką lub inną taką świeżą zieleniną.
7. Smacznego!
POBIERZ I WYDRUKUJ
Stwórz swoją własną książkę kucharską z dobrą gospodynią!
Pobierz plik PDF z przepisem na wegańskie kotlety
Pobierz plik PDF z przepisem na wegańskie kotlety
Wyglądają naprawdę apetycznie. Przepis też jest prosty, więc może jutro je zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Nigdy nie dodawałam syropu z agawy do burgerów, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń