Wegekotlety, czyli kotlety z brokuła lub kalafiora z kaszą quinoa

Odkąd postanowiłyśmy ograniczyć jedzenie mięsa, a przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w naszej diecie, to kombinujemy. Trochę szukamy u innych wegeblogerów, a czasem jakiś przepis jest całkowicie luźną inspiracją.

wegekotlety brokuł kalafior quinoa kasza jaglana

Tak właśnie było z tymi kotletami. Został nam ugotowany poprzedniego dnia kalafior, a przepis, który nam się podobał miał w składzie kalafior, ale surowy. Ponadto była kasza jaglana, a nam akurat wyszła. Nie lubimy również pieprzu ziołowego... No nic to, zrobimy z tego, co mamy w kuchni.

Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu są jeszcze lepsze (same byłyśmy zdziwione).

A oto nasza wersja na wegekotlety z gotowanym kalafiorem lub brokułem - w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jest w lepszej cenie ;)

wegekotlety brokuł kalafior quinoa kasza jaglana

Wegekotlety brokułowe lub kalafiorowe z kaszą quinoa


Składniki:
cały brokuł lub kalafior (albo i mniej, czyli tyle ile mamy)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku (bo lubimy dużo)
około 100 g kaszy quinoa (znana również jako komosa ryżowa) lub innej kaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka)
garść ziaren słonecznika
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo.
2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno.
3. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na drobno, dorzucamy cebulę, czosnek i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto - łyżką lub ręką, jak nam wygodnie.
4. Na blasze układamy papier do pieczenia, formujemy kotlety i układamy na blasze.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej.
6. Podajemy z surówką z sałaty z pomidorem i rzodkiewką lub inną taką świeżą zieleniną.
7. Smacznego!

wegekotlety brokuł kalafior quinoa kasza jaglana


POBIERZ I WYDRUKUJ

Stwórz swoją własną książkę kucharską z dobrą gospodynią!
Pobierz plik PDF z przepisem na wegańskie kotlety

Wege i wega od dobrej gospodyni

Choć jesteśmy na początku drogi do odstawienia mięsa i produktów odzwierzęcych, to już kilka potraw na stałe weszło do naszego jadłospisu. Pierwszy z nich to wegetariańskie spaghetti, które robimy już od wielu lat i bardzo je polecamy.


3 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie. Przepis też jest prosty, więc może jutro je zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Nigdy nie dodawałam syropu z agawy do burgerów, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 dobra gospodyni dom wesołym czyni , Blogger