Wegetariańskie spaghetti



Słuchałam wczoraj audycji "Smaki w eterze" w moim ulubionym Radio Gdańsk. Gościem była blogerka z lekkojakhel.pl Weronika.
Mięso uwielbiam, ale postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie wegetariańskie spaghetti po bolońsku smakuje równie dobrze, jak te w wersji mięsnej. 
Sprawdziłam. I smakuje inaczej, bo nie ma mięsa. Ale jest przepyszne.
Inne, choć wygląda jak zwykłe spaghetti.



Tutaj link do oryginału: weganskie spaghetti po bolonsku

Mój sposób wykonania:
Składniki - na 2 porcje:
granulat sojowy - około pół szklanki     
kostka rosołowa
cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy świeże - koperek, lubczyk, pietruszka
inne przyprawy - sos chili, sól, pieprz
makaron

Wykonanie:
1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go.

2. Kostkę rosołową i granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, mieszamy i czekamy, aż granulat "nabierze" wody. Możemy co jakiś czas przemieszać. Około 5 minut i gotowe.

 

3. Siekamy czosnek, cebulę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Chwilę przesmażamy, aż cebula się zeszkli i dodajemy granulat sojowy.


4. A następnie dodajemy pomidory, które wcześniej sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy się rozpadną, dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy używając naszych ulubionych przypraw. Ja dodałam koperek, pietruszkę, lubczyk oraz pieprz, sól, pomidorowy sos chili.


5. I gotowe! Choć wygląda jak zwykłe, jest to pyszne spaghetti bez mięsa! Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 dobra gospodyni dom wesołym czyni , Blogger