Szybki przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar!!!

Dopiero w tym roku posadziłam rabarbar w ogrodzie - jakoś ciężko było mi go znaleźć... Ale już mam i pewnie za rok będę z własnego rabarbaru przyrządzać ciasta, kompoty i inne pyszności :)
A najlepsze są przepisy stare, proste, wypróbowane i sprawdzone - i taki właśnie jest ten przepis na ciasto z kruszonką!




W tym roku dostałam kilka łodyg rabarbaru - akurat wystarczy na ciacho, kompocik. A taką jedną łodygę zjem w sposób, który z dzieciństwem bardzo mi się kojarzy... - obrana łodyga zanurzona w cukier i do buzi :) Ależ to było pyszne!

 

No, ale ciasto... Razem z rabarbarem dostałam od bratowej przepis na ciasto z kruszonką. Ciasto pasuje do niemal wszystkich owoców, więc gdy już będą truskawki, to i w takiej formie się pojawi, a potem kolejne owoce sezonowe :)


Składniki:
ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny

owoce - sezonowe, łodygi rabarbaru, około 0,5 kg

pianka:
5 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Ze składników zagnieść ciasto ręką, by porobiły się grudki wyglądające jak kruszonka.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę, trochę przygnieść.
3. Na ciasto wykładamy owoce. Rabarbar tylko umyłam i pokroiłam na plasterki takie ok. 1 cm, nie obierałam go, skórka mięknie w temperaturze.
4. Ubić pianę z białek, dodać cukier i na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ciasto.
5. Posypać ciasto pozostałą kruszonką.
6. Piec około 35-40 min w 180 stopniach.


 

7. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz