Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)
24.5.16
/
1
Pyszna, delikatna i krucha karkóweczka z cebulką, pieczarkami i ogórkiem konserwowym...
W sumie to nawet bardziej niż pyszna :)
Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta!
W sumie to nawet bardziej niż pyszna :)
Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta!
Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy...
Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!
KARKÓWKA PIECZONA Z PIECZARKAMI I OGÓRKIEM
4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę)
500 g pieczarek
3 średnie cebule
słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków)
2-3 łyżki dobrego keczupu
Przygotowanie:
1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian sodu ratuje smak). Plastry obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Na tym samym oleju po karkówce zeszklić posiekaną cebulę (oczywiście oleju można dolać, chodzi o to, że nie trzeba myć patelni, ale można umyć lub usmażyć na innej cebulę i pieczarki). Wyłożyć na karkówkę.
3. Pieczarki obrać (chyba że wcale nie obieracie - jak kto lubi i jak kto woli), pokroić w półplasterki i wrzucić na tę samą patelnię po karkówce i cebuli. Gdy woda odparuje, można troszkę przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na cebulę. Patelnię można w końcu umyć :)
4. Ogórki wyjąć ze słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach...
5. Piec około 2 godziny w 180 stopniach.
6. Smacznego!!!
Hi mates, its great article on the topic of tutoringand fully explained, keep
OdpowiedzUsuńit up all the time.