Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)

Pyszna, delikatna i krucha karkóweczka z cebulką, pieczarkami i ogórkiem konserwowym... 
W sumie to nawet bardziej niż pyszna :)
Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta!


Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy... 
Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!! 



Składniki (na 4 osoby):
4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę)
500 g pieczarek
3 średnie cebule
słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków)
2-3 łyżki dobrego keczupu

Przygotowanie:
1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian sodu ratuje smak). Plastry obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

 

2. Na tym samym oleju po karkówce zeszklić posiekaną cebulę (oczywiście oleju można dolać, chodzi o to, że nie trzeba myć patelni, ale można umyć lub usmażyć na innej cebulę i pieczarki). Wyłożyć na karkówkę.

 

3. Pieczarki obrać (chyba że wcale nie obieracie - jak kto lubi i jak kto woli), pokroić w półplasterki i wrzucić na tę samą patelnię po karkówce i cebuli. Gdy woda odparuje, można troszkę przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na cebulę. Patelnię można w końcu umyć :)

 

4. Ogórki wyjąć ze słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać do słoika z zalewą keczup, wymieszać dokładnie i zalać karkówkę. Dzięki zawartości octu w zalewie mięso podczas pieczenia kruszeje, staje się delikatne, aż rozpływa się w ustach...

 

5. Piec około 2 godziny w 180 stopniach.

 


6. Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Hi mates, its great article on the topic of tutoringand fully explained, keep
    it up all the time.

    OdpowiedzUsuń