Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą...
10.5.16
/
1
Ten sernik to moja specjalność :)
Jest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny!
Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było!
Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik!
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
0,5 kostki masła/margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko)
5 żółtek
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy/waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżeczki śmietany
3 łyżeczki oleju
kto lubi - rodzynki
pianka:
5 białek
0,5 szklanki cukru
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.
2. Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Potem dodawać stopniowo resztę składników - najpierw twaróg, potem pozostałe. Masa będzie płynna. Wylać na podpieczone ciasto. Posypać całość rodzynkami. Piec około 40 minut.
3. Pianka: gdy ciasto się upiecze, to ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec około 15 minut (jeśli Wasz piekarnik mocno przypieka, to można piankę podpiec z 8-10 minut i dopiero potem zwilżyć pędzelkiem piankę, posypać wiórkami i piec pozostałe 5 minut). Zostawić na blacie do wystygnięcia. Najlepsze jest świeże, nieschłodzone w lodówce.
4. Smacznego!!!
Najlepszy sernik jaki jadłam , wilgotny nie za słodki i najważniejsze nic nie zostaje i każdy czeka na następny raz
OdpowiedzUsuń