prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym


Pyszna zapiekanka - alternatywa dla tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem mielonym.

Nazywana przez nas "prymkową zapiekanką", gdyż przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków.
Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków.


Składniki:
1. puree:
około 1-1,5 kg ziemnianków
50 ml mleka
trochę masła
sól

2. pomidory - 3 sztuki

3. warstwa mięsna:
0,5 kg mięsa mielonego - kto jakie lubi
koncentrat pomidorowy
2 cebule
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka)
kostka rosołowa

Przygotowanie:
1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe!

2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie.
 




3. Pomidory parzymy. Nacinamy lekko skórkę, by lepiej się obierały. Usuwamy skórkę i kroimy na kawałki.

 

4. Do mięsa wlewamy rozpuszczoną w szklance wody kostkę rosołową i dodajemy koncentrat. Przyprawiamy. (Jeśli nie chcemy dodawać kostki rosołowej, to wtedy dodajemy inne przyprawy, w tym sól.) Chwilę dusimy. Masa mięsna ma mieć czerwony kolor, więc cały koncentrat dodajemy.


5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę mięsną.


6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory.


7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować.



8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.


 9. I gotowe! Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz