Ryba i parowar to świetny duet!
15.2.15
/
5
Do tej pory z rybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna? Czy tylko ją usmażyć, a może upiec? Pieczona też jest dobra. Gotowana? Gotowana ryba?
Ale ryby są zdrowe. I należy jeść ryby. Na różne sposoby.
A że mam parowar, to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest zdecydowanie! Przepyszna wręcz!
A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie.
W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole!
RYBA Z PAROWARA
Składniki:
- filet z dowolnej ryby (może być chłodzony lub mrożony)
- sól, pieprz, zioła
- plaster cytryny, plaster masła
- mieszanka warzyw
- kuskus - 50 g na osobę
Przygotowanie:
1. Dowolną schłodzoną rybę (filety) myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką lub innymi przyprawami, które lubimy oraz cytryną. Jeśli mamy rybę mrożoną, to trzeba ją wcześniej rozmrozić w lodówce. Dzięki temu nie będzie się rozpadać. Obłożyłam rybę masłem, ale teraz wiem, że co najwyżej masełko położyłabym na ugotowanej już rybie, bo masło roztopiło się i spłynęło...I pamiętaj! Danie z parowaru trzeba naprawdę dobrze przyprawić, bo takiego delikatnego oprószenia solą czy pieprzem wcale nie poczujemy. Przyprawy się wygotowują i ich nie czuć.
2. Zgodnie z instrukcją obsługi w pierwszym pojemniku całego parowaru znajduje się woda. Wlewamy jej do poziomu maksimum. Na dno parowaru, na sitko, włożyłam świeżą pietruszkę i koperek. To jest drugi pojemnik. Dopiero trzecia warstwa to pojemniki na jedzonko.
3. W pierwszym pojemniku jest ryba, w drugim pojemniku, jako druga warstwa, są warzywa - u mnie jest akurat marchewka, brokuł i kalafior, ale bardzo dobry jest też groszek, fasolka szparagowa lub dowolna mieszanka mrożonych warzyw. Również warzywa oprószyłam lekko przyprawami. Wstawiamy na 25 minut. Po 10 minutach na górny poziom wstawiamy kuskus.
4. A tak wygląda gotowe danie! I smakuje wyśmienicie!
It's going to be ending of mine day, except before finish I am reading
OdpowiedzUsuńthis wonderful piece of writing to improve my knowledge.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOj tak również to potwierdzam i jeśli ktoś jest wielkim fanem ryby tak jak i ja to na pewno będzie to idealne połączenie. Muszę przyznać, że odkąd spróbowałam łososia z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ to już wiem, że będzie to moja najlepsza ryba. No i tak oczywiście zostało.
OdpowiedzUsuń