Przepyszne jajka zapiekane

  

Na śniadanie najlepsze są jajka! 
A że nadal nie mamy płyty gazowej przez awarię kurka, to trzeba było jaja zapiec. Jest to przepis Nigelli Lawson, oczywiście mogą być w nim pewne modyfikacje, jak to w każdej kuchni u każdej gospodyni - robimy po swojemu:)

Danie przyrządzamy w kokilkach, to są takie małe naczynka do zapiekania, zwykle można je kupić jako miseczki do creme brulee.


Potrzebne nam będą:
(składniki na 2 porcje)

- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- odrobina masła do wysmarowania kokilek


Przygotowanie:
1. Na początek smarujemy foremki masłem. 


2. Do każdej miseczki wbijamy dwa jajka. Dolewamy po łyżce oliwy i śmietanki.


 3. Tak przygotowane miseczki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, w którym jest woda. Zapiekamy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni przez około 13-14 minut.

 

4. Jajka są gotowe, gdy na wierzchu zaczyna robić się przypieczona skórka. Wyjmujemy z piekarnika ostrożnie, by wody nie wylać i się nie poparzyć.


5. Wyjmujemy z wody, osuszamy dno ściereczką i stawiamy na talerzyk, bo miseczka jest gorąca. Podajemy z solą i bułeczką.
I zajadamy się! Smacznego!



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz