Przepyszne jajka zapiekane
15.2.15
/
0
Na śniadanie najlepsze są jajka!
A że nadal nie mamy płyty gazowej przez awarię kurka, to trzeba było jaja zapiec. Jest to przepis Nigelli Lawson, oczywiście mogą być w nim pewne modyfikacje, jak to w każdej kuchni u każdej gospodyni - robimy po swojemu:)
Danie przyrządzamy w kokilkach, to są takie małe naczynka do zapiekania, zwykle można je kupić jako miseczki do creme brulee.
Potrzebne nam będą:
(składniki na 2 porcje)
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- odrobina masła do wysmarowania kokilek
1. Na początek smarujemy foremki masłem.
2. Do każdej miseczki wbijamy dwa jajka. Dolewamy po łyżce oliwy i śmietanki.
4. Jajka są gotowe, gdy na wierzchu zaczyna robić się przypieczona skórka. Wyjmujemy z piekarnika ostrożnie, by wody nie wylać i się nie poparzyć.
5. Wyjmujemy z wody, osuszamy dno ściereczką i stawiamy na talerzyk, bo miseczka jest gorąca. Podajemy z solą i bułeczką.
I zajadamy się! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz