Szybkie spaghetti

Dziś w blogu przepis na szybkie spaghetti!
Zanim zagotuje się woda na makaron i sam makaron będzie al dente, sos już będzie gotowy!



Przepis na 4 porcje.


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula 
2-3 ząbki czosnku 
puszka pomidorów 
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
makaron
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka, koperek, oregano, bazylia...)
starty ser do posypania po wierzchu

1. Najpierw nastawiamy wodę na makaron.
2. Na oliwie smażymy mięso przyprawione pieprzem i papryką. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i czosnek.
3. Wrzucamy cebulę i czosnek do mięsa. Smażymy chwilę.


 
4. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki. 
5. W tym czasie powinna zagotować się woda na makaron. Wrzucamy makaron do garnka. Ja gotuję go w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Wtedy on się nie skleja.
6. Rozdziabujemy na patelni pomidory, aż się zrobi z nich papka i wymiesza się z mięsem.
7. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy. Tyle, aby sos koloru nabrał :)

 

8. Doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy przyprawy, które lubimy w spaghetti - u nas pietruszka, koperek i nowa mieszanka przypraw, którą sprawdzamy - Zioła dalmatyńskie z Kotanyi (ciekawa w smaku, pasuje nam).
 

9. Po przyprawieniu sos już jest gotowy. Teraz trzeba tylko poczekać na dogotowanie się makaronu do al dente:) Jeśli gotowy, odcedzamy i nakładamy na talerze!
10. Gotowe danie prezentuje się o tak:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz