Makaron z brokułami i sosem beszamelowo-serowym
27.1.15
/
0
Jedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą.
Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka
i sos beszamelowy z serem.
Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :)
Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które na ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła z pysznym sosem :)
(na 4 porcje)
- brokuł - świeży lub mrożony
- makaron - jaki kto lubi :)
Składniki na sos:
- duża łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- kostka rosołowa
- serek topiony o smaku jakiegoś sera, np. gouda
Przygotowanie:
1. Wstawiamy wodę na makaron i brokuła, oczywiście każde gotujemy osobno :)
2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy klasycznie, czyli sól, pieprz i słodka papryka. Podsmażamy na oleju.
3. W rondelku roztapiamy masło, gdy już się roztopi, dodajemy mąkę i mieszamy, aż mąka wchłonie tłuszcz. Gdy już się wchłonie i będą grudki, dodajemy mleko i mieszamy rózgą, aż nie będzie grudek, a masa zgęstnieje.
4. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i rozmieszane dodajemy do sosu. Mieszamy. Taki sos już jest gotowy, to zwykła podstawowa wersja sosu beszamelowego.
5. Ale do tego dania najbardziej pasuje sos serowy, więc dodajemy serek topiony. Można też dodać żółty ser starty na tarce, ale szybciej rozpuszcza się topiony serek.
Ważne, by serek topiony był o smaku jakiegoś sera, bo ze zwykłym śmietankowym nie ma tego serowego smaku, więc ja dodaję zazwyczaj serek o smaku goudy. Im więcej serka, tym wyraźniejszy, serowy smak:)
6. I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz