LASAGNE - pyszna, a kalorie mam w nosie!
28.11.14
/
0
Ta lasagne jest pyszna i prosta do zrobienia.
Kiedyś myślałam, że to strasznie skomplikowany przepis, ale okazuje się naprawdę łatwy.
Składniki:
- 9 płatów lasagne
- 0,3 kg sera żółtego
Sos beszamelowy:
- - masło - kosteczka około 3x3 cm
- - mąka - 2 łyżki
- - kostka rosołowa, drobiowa/warzywna
- - mleko - około 1,5-2 szklanki
Sos mięsno-pomidorowy
- - 0,5 kg mięsa mielonego (jakie kto lubi)
- - koncentrat pomidorowy
- - cebula
- - 1-2 ząbki czosnku
- - sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Płaty lasagne gotujemy w lekko osolonej wodzie - około 3 minuty. Ja gotuję po dwa płaty na raz. Wyjmuję płaską łyżką cedzakową i rozkładam każdy osobno. Pierwsze trzy płaty od razu do wysmarowanego masłem/oliwą/olejem (co kto woli) naczynia żaroodpornego.
- Sos beszamelowy: do garnuszka wkładam masło, gdy się roztopi, to dodaję mąkę. Gdy masło wchłonie mąkę, to dolewam mleko. Mieszam rózgą, wtedy nie powstają grudki (sprawdzone). Gdy zaczyna sos gęstnieć, dodaję kostkę rosołową rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody - i już przyprawiać nie trzeba. Chyba, że ktoś woli bardziej słone czy pikantne. Dla mnie w sam raz. Sos beszamelowy gotowy!
- Sos pomidorowy: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się cebula zeszkli, dorzucamy mięso mielone. Smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, mieszamy. Sos pomidorowo-mięsny gotowy.
- Ostatni etap: układamy warstwy (w mojej wersji mam trzy warstwy, więc na tyle dzielę makaron, sosy i starty ser) - najpierw makaron, na to sos beszamelowy, potem sos mięsno-pomidorowy i ser. Każda warstwa tak samo, na koniec sera można dać więcej.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz