Najpyszniejsza zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym - efekt pomylonego przepisu

Biała kiełbasa na wielkanocnym stole to podstawa. Obok jajek obowiązkowa pozycja!
Jako dziecko nie lubiłam jej. Oj! nie lubiłam... Bo przecież tak brzydko wygląda!!!
Aż w końcu stwierdziłam, że dobrze zrobiona dobra biała kiełbasa jest pyszna. Chyba dorosłam :)


Kiedyś natknęłam się na przepis z biała kiełbasą podawaną z sosem chrzanowym. Nie wiem, jak czytałam, ale ubzdurało mi się, że całość się zapieka. W przepisie tego nie było, ale zapiekłam. I to był strzał w dziesiątkę!!! Najlepsza biała kiełbasa ever!

Moim pomylonym przepisem już obdarowałam pół rodziny! Każdy, kto spróbuje, nie będzie żałować! A ja z roku na rok robię coraz większą porcję lub kilka małych, bo gdy kogoś odwiedzamy w święta, to choćby stoły się uginały, to bez tej kiełbasy nas nie wpuszczą :)

A to właśnie przepis na taką średnią, świąteczną porcję :)

Składniki:

1 kg białej surowej kiełbasy
2-3 cebule
4 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
sos chrzanowy:
słoiczek chrzanu, zwykły, bez dodatków, bez różnicy jaka waga - czy 160 g czy 200 g. Jeśli więcej, to będzie bardziej ostry, a jeśli mniej, to trochę delikatniejszy w smaku.
200 ml śmietanki kremówki - jedno opakowanie
1 ugotowane na twardo żółtko
sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

1. Gotujemy wodę z przyprawami, grubo pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Gdy się zagotuje, dodajemy kiełbasę. Gotujemy 20 minut. Po czym wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dobrze jest podzielić kiełbasę na pętka lub kawałki, by nie była w jednym długim sznurze.
 

2. W czasie, gdy kiełbasa się gotuje, rozcieramy w misce żółtko, dodajemy chrzan. Ucieramy całość. Dodajemy śmietankę. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Doprawiamy do smaku solą lub cukrem.


  

3. Zalewamy sosem kiełbasę. Dobrze byłoby, gdyby cała kiełbasa była przykryta sosem. I wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś 20-30 minut.

  

4. Jeśli chcemy podać kiełbasę na śniadanie lub obiad wielkanocny, to możemy przygotować całość w sobotę, wstawić do lodówki, a tylko zapiec wszystko już w niedzielę :)

 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz