Dynia to nieodłączny element jesieni
Gdy tylko pojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień.
Dziś już jesień w pełni - ta szara, deszczowa i zimna. A mimo to pękate, okrągłe, pomarańczowe owoce dojrzewają jeszcze na rabacie i cieszą oczy. Może i moje ogrodowe dynie nie wygrają konkursu na największy egzemplarz, ale z pewnością są równie smaczne.
Uwielbiam dynię za mnogość zastosowań, można z niej zrobić pyszne danie, jak również efektowną ozdobę.
O dyniowych, jesiennych ozdobach już pisałam. Jakich? Możesz sprawdzić TUTAJ
Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe.
Może trochę podobne w przyrządzeniu do placków ziemniaczanych, ale wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej. Bo proste przepisy to najlepsze przepisy.
Mój przepis jest z nasionami chia, bo są one zdrowe i szukam alternatyw dla ich jedzenia, bo w smoothie już mi się nudzą ;) Ale placki bez nasion smakują równie dobrze.
Placki dyniowe z nasionami chia
- pół małej dyni (ok. 0,5 kg)
- średnia cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki nasion chia
- sól, pieprz, papryka słodka
- można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek
Przygotowanie
- Dynię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski.
- Dodać jajka, mąkę i nasiona chia.
- Przyprawić dobrze, bo dynia jest słodka w smaku. Dokładnie wymieszać, niech jajko dobrze się rozprowadzi.
- Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
- Podawać ze śmietaną.
- Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz