Proste placki dyniowe z nasionami chia

Dynia to nieodłączny element jesieni 
Gdy tylko pojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień. 
Dziś już jesień w pełni - ta szara, deszczowa i zimna. A mimo to pękate, okrągłe, pomarańczowe owoce dojrzewają jeszcze na rabacie i cieszą oczy. Może i moje ogrodowe dynie nie wygrają konkursu na największy egzemplarz, ale z pewnością są równie smaczne.



Uwielbiam dynię za mnogość zastosowań, można z niej zrobić pyszne danie, jak również efektowną ozdobę.
O dyniowych, jesiennych ozdobach już pisałam. Jakich? Możesz sprawdzić TUTAJ


Gdy taka dekoracja z dyni jadalnej nam się znudzi, to polecam przerobienie jej na pyszne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie.

Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe.
Może trochę podobne w przyrządzeniu do placków ziemniaczanych, ale wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej. Bo proste przepisy to najlepsze przepisy.
Mój przepis jest z nasionami chia, bo są one zdrowe i szukam alternatyw dla ich jedzenia, bo w smoothie już mi się nudzą ;) Ale placki bez nasion smakują równie dobrze.

Placki dyniowe z nasionami chia


  • pół małej dyni (ok. 0,5 kg)
  • średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki nasion chia
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek

Przygotowanie


  1. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski.
  2. Dodać jajka, mąkę i nasiona chia.
  3. Przyprawić dobrze, bo dynia jest słodka w smaku. Dokładnie wymieszać, niech jajko dobrze się rozprowadzi.
  4. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Podawać ze śmietaną.
  6. Smacznego!!!

   

A ty masz swój ulubiony przepis na danie z dynią?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 dobra gospodyni dom wesołym czyni , Blogger