Baba na stole - dwukolorowa babka majonezowa
28.3.17
/
0
Wielkanocny stół - poza daniami z jajek, żurkiem, białą kiełbasą - kojarzy się z pieczonymi babami.
I ja mam w swoim zeszycie przepis na babę.
Taką może nie bardzo tradycyjną, aczkolwiek prostą, smaczną i wilgotną :)
Składniki:
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao (do połowy ciasta)
Przygotowanie:
1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę.
2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość.
3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao.
4. Blaszkę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
5. Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki.
6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
8. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz